Sirkulær økonomi
Standarder og standardisering er et viktige verktøy for utviklingen av en sirkulær økonomi. På denne siden finner du informasjon om standarders rolle på feltet og pågående standardiseringsprosjekter i regi av Standard Norge.
Den sirkulære økonomien må utvikles på tvers av næringer og sektorer. Det medfører et stort behov for samarbeid og samhandling mellom ulike aktører.
Standardiseringsprosessen er en nøytral arena hvor berørte parter kan samles og bli enige om fremgangsmåter som bidrar til sirkularitet.
Gjennom standardisering blir eksperter enige om definisjoner, rammeverk og målemetoder, og på den måten legges det til rette for at virksomhetene kan drive fram nye innovative løsninger som bringer oss nærmere et sirkulært samfunn.
For at vi skal få et velfungerende digitalt marked hvor materialene kan brukes igjen og igjen, og flyte mellom ulike næringer, trengs standarder.
ISO 59000-serien for sirkulær økonomi
Standardene definerer viktige begreper og beskriver overordnede prinsipper for sirkulær økonomi. De beskriver hvordan alle typer organisasjoner og virksomheter kan legge om sin produksjon eller tjenesteyting i sirkulær retning, og viser hvordan graden av sirkularitet kan måles.
Pågående arbeid og prioriteringer
I arbeidet med sirkulær økonomi tar Standard Norge i sine strategiske prioriteringer utgangspunkt i:
- Nasjonal strategi for en grønn, sirkulær økonomi Nasjonal strategi for ein grøn, sirkulær økonomi
- Handlingsplan for sirkulær økonomi Regjeringen lanserer handlingsplan for sirkulær økonomi
- EUs Circular economy action plan
Følgende fagområder er prioritert i Standard Norges arbeid med sirkulær økonomi:
- Emballasje
- Plast
- Tekstiler
- Bygg, anlegg og eiendom
- Avfall og gjenvinning
- Matproduksjon
- Fiskeri og havbruk
- Landbruk
- Digitalisering
- Delingsøkonomi
- Sporbarhet og dokumentering
- Offentlige anskaffelser