Parker og grøntanlegg

Norske standarder er en viktig del av grøntanleggsektorens verktøykasse. Bransjen har sammen med Standard Norge utviklet standarder for anbudsbeskrivelser, planteskolevarer, grønne tak, blågrønn faktor, skjøtselkontrakter og verdivurdering av trær.

Grønn park
Foto: Pixabay

Standardene hjelper bransjen å drive seriøst og effektivt. Konfliktnivået reduseres og kunder og leverandører opplever forutsigbarhet. I fagområdene for parker og grøntanlegg bidrar standardene til trygge og tilgjengelige uteområder og gjør det enklere å ta hensyn til miljøet. Standardene har også en viktig plass i fagutdanningen og er med på å utvikle faget videre.

Anbudsbeskrivelser og kontrakter

Enhetlige, presise og oppdaterte krav for å utarbeide anbudsbeskrivelser finnes i den store serien NS 3420. Del K Anleggsgartnerarbeider, og Del ZK for etableringsskjøtsel og ordinær skjøtsel brukes som hovedverktøy. Det har i tillegg blitt utarbeidet en veileder for ivaretagelse av biologisk mangfold i beskrivelser for skjøtsel av grøntanlegg. Veilederen supplerer del ZK og del K i skjøtselsbeskrivelser og beskriver tiltak som ivaretar og fremmer biologisk mangfold. 

Mer om NS 3420

For skjøtselkontrakter kan NS 8433 Alminnelige kontraktsbestemmelser for skjøtsel og drift av park- og landskapsanlegg benyttes. For anleggsarbeider benyttes NS 8405 Norsk bygge- og anleggskontrakt eller andre kontraktsstandarder for bygge- og anleggsarbeider.

Planteskolevarer

Når det skal plantes nye arter, er det viktig med forutsigbar og egnet kvalitet på plantene. Dette oppnås best ved å bruke varer som er produsert etter NS 4400 Planteskolevarer. Denne standarden beskriver kvalitet, sortering, bunting og merking av busker, stauder og trær til grøntanlegg. Standarden brukes av de fleste norsk produsenter.

Kravene kan også gjøres gjeldende ved import, men da må en sørge for at alle aktuelle aktører i kjeden er kjent med kravene i NS 4400. Trenger du mer veiledning om planting av trær eller skjema for mottakskontroll, finnes dette i NS 3420-K, tillegg B. Sedummatter til grønne tak er beskrevet i en egen standard, NS 4417 Planteskolevarer – Sedummatter.

Innholdet i NS 4400 var tidligere fordelt på 14 standarder (NS 4400-NS 4413). Disse ble slått sammen til én standard ved revisjon i 2018.

Mer om planteskolevarer

Grønne tak

Grønne tak er et viktig hjelpemiddel i tilpasningen til et tøffere klima. For ekstensive grønne tak (tak med lavt vedlikeholdsbehov) gir NS 3840 krav til planlegging, prosjektering, utførelse, skjøtsel og drift. Standarden er viktig for prosjekterende arkitekter og ingeniører, i tillegg til eiere av bygg som ønsker å anlegge grønne tak. Standardene er også relevante for leverandører og produsenter av grønne tak.

Denne standarden brukes i kombinasjon med:

  • NS 4400 Planteskolevarer
  • NS 4417 Planteskolevarer – Sedummatter
  • NS 3420 Del K Anleggsgartnerarbeid
  • NS 3420 Del ZK Skjøtsel og drift av park- og landskapsområder

Mer om standarder for grønne tak

Universell utforming

God planlegging gir flest mulig mulighet til å benytte seg av uteområder i størst mulig grad. NS 11005 Universell utforming av opparbeidete uteområder stiller krav og gir anbefalinger for universelt utformede uteområder. I NS 3420 Del ZK finnes i tillegg veiledning for hvordan driften kan beskrives slik at universell utforming ivaretas i en skjøtselskontrakt. Denne informasjonen finnes i standardens y-punkter.

Mer om universell utforming av uteområder

Lekeplassutstyr

Standarder for lekeplassutstyr bidrar til sikker lek og er viktige for alle som eier, drifter, selger eller kontrollerer offentlig tilgjengelig lekeplassutstyr. Standardsamlingen NS-EN 1176 & 1177 stiller krav til sikkerhet og prøvingsmetoder for blant annet lekeplassutstyr og underlag i barnehager, skoler, borettslag eller parker.

Mer om standarder for lekeplassutstyr

Blågrønn faktor

Blågrønn faktor er et verktøy for kvantifisering av vegetasjon og vannelementer i byggesaker. Dette bidrar til uterom tilrettelagt for vannhåndtering, vegetasjon og biodiversitet. NS 3845 Blågrønn faktor tar høyde for å sikre enhetlig bruk av blågrønn faktor og setter føringer for å inkludere bruk av åpen overvannsdisponering og vegetasjonselementer i planer og avtaler uten å sette krav til bestemte løsninger. 

Mer om blågrønn faktor

Verdivurdering av trær

NS 3846 er verktøy for å beregne en realistisk erstatningssum for det økonomiske tapet ved skade eller felling av trær i offentlige grøntarealer, gatetrær og trær i private hager.  Verdivurderingen tar hensyn til treets vitalitet, tilstand, prydverdi, alder, voksested, biologisk mangfold og økosystemtjenester. Standarden egner seg til bruk for fagpersoner og har som mål å forenkle, effektivisere og sikre objektive vurderinger av trær.  

Mer om verdivurdering av trær

Relevante komiteer

Relevante nyheter

Se alle nyheter

Kontaktpersoner

  • Amalie Svendsen

    Amalie Svendsen

    Prosjektleder 472 82 881
  • Hanne Gjesteland Wells

    Hanne Gjesteland Wells

    Direktør Bygg, anlegg og kontrakter 975 56 396
  • Salg / Sales

    Ta kontakt for informasjon om våre produkter og tjenester +47 67 83 87 00