Våre komiteer
Standarder utvikles av bredt sammensatte komiteer.
En standard er en felles ”oppskrift” på hvordan noe skal lages eller gjennomføres.
Standardisering er prosessen fra idé til ferdig utviklet standard. Standardisering foregår i komiteer etter en bestemt prosess, fra et forslag til en ferdig standard.
Det er flere måter å påvirke hva som standardiseres og innholdet i standardene. Du kan foreslå en ny standard, du kan delta i en standardiseringskomité og du kan gi dine innspill når en standard er på høring.
Det er Standard Norge som fastsetter og utgir Norsk Standard. Dette gjelder både standarder utarbeidet i Norge, Europa og internasjonalt. Alle norske standarder har en identifikasjon bestående av en bokstavkode og et tall. Norsk Standard er et varemerkebeskyttet ordmerke.
NORSOK-standarder er utviklet av norsk petroleumsnæring, fasilitert av Standard Norge. De er så langt det er mulig ment å erstatte oljeselskapets spesifikasjoner og fungerer som referanser i myndighetenes regelverk.
Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO (International Organization for Standardization) har utviklet standarder for de fleste sektorer siden 1947. Norge er en aktiv deltaker i internasjonal standardisering, og vi har ansvaret for flere viktige standardiseringsområder i ISO.
Standarder utvikles av bredt sammensatte komiteer.
Bruk av standarder i gjennomføring av regelverk og offentlig politikk kan gi dem som utformer regelverket et bredt spekter av fordeler.
CE-merket finnes på en rekke ulike produkter, fra leketøy til maskiner, medisinsk utstyr og byggevarer. Merket betyr at produktet anses å oppfylle krav fra myndighetene som er gitt i direktiv eller forordning.
En nordiske studie viser at standarder øker den økonomiske veksten og bidrar til at selskaper får tilgang til utenlandske markeder. Studien viser at standarder er knyttet til 28 prosent av veksten i BNP.
– Mange virksomheter markerer høytider og merkedager i sosiale medier, men det som skjer daglig på arbeidsplassen er ofte en helt annen historie. Det mener Manav Rihel Kumar som er internasjonal convenor for ISO TC309 for mangfoldsledelse.
Odd Arne Sætervik, komitéleder i SN/K 586 for kunstig intelligens, understreker at de neste 12-18 månedene er kritiske for å sikre at norske interesser blir best mulig ivaretatt i de europeiske kunstig intelligens-standardene.
Innkjøpskontoret AS er sertifisert i ISO 9001 (kvalitetsledelse) og ISO 14001 (miljøledelse). Etter tre måneders målrettet arbeid ble sertifiseringene gjennomført uten avvik. – Vi har lenge vært bevisst på kvalitet og miljø, og jobbet etter prinsippene i ISO-standardene. Sertifiseringene sikrer at vi utnytter dem fullt ut, sier partner Ole Henrik Fjeld.
Bygg- og anleggsbransjen står overfor en digitaliseringsutfordring, der data ofte eksisterer i siloer, og effektiv deling og bruk er i praksis umulig. Det innovative norske selskapet Fremby har vist hvordan standarder ikke bare løser denne utfordringen, men også virker som driver for innovative løsninger.
Den norske teknologibedriften Cobuilder utvikler digitale løsninger for bygge- og anleggsnæringen. De mener økt effektivitet og bedre samarbeid i bransjen er et resultat av at de har gjort internasjonale standarder til grunnlaget for sine tjenester.
Kristiansand Havn jobber systematisk med kvalitetsledelse (ISO 9001) og miljøledelse (ISO 14001) for å sikre av havnen forblir et moderne, effektivt og bærekraftig knutepunkt for sjøtransport.
Varanger KraftFiber er opptatt av å styrke kvaliteten og informasjonssikkerheten. Derfor har de implementert ISO 9001 og ISO/IEC 27001 og ble nylig sertifisert i de to ledelsessystemene. Tony Kolstrøm, leder for utbygging og vedlikehold, deler sine erfaringer fra prosessen og hva dette betyr for selskapet.
Teknologiselskapet Malthe Winje har en sentral posisjon på prosjekt og produktleveranser for infrastruktur, som dekker alt fra vann- og avløp til byggautomasjon, energiproduksjon, bane og vei. For å styrke sin markedsposisjon og rigge for vekst, startet de sertifiseringsprosessen for tre ISO-standarder samtidig, med hjelp fra Standard Norges rådgiver.
det finnes regler for måling av purreløk?