Bærekraftige lokalsamfunn
Ved bærekraftig by- og kommuneutvikling må offentlige og private aktører trekke sammen – til beste for folk og miljø. Standarder er viktige redskap på veien mot en innbyggervennlig og grønn framtid.
Hvordan planlegge og utvikle bærekraftige byer og lokalsamfunn?
Standardene i ISO 37100-serien for bærekraftige byer og lokalsamfunn dekker alt en by trenger for å bli bærekraftig, slik som ansvarlig bruk av ressurser, miljøforvaltning, helse, innbyggernes trivsel og velvære, infrastruktur, sikkerhet og matsikkerhet. Standardene er rettet mot alle interessenter som er involvert i arbeidet med å opprettholde en smart by, herunder byens ledere, planleggere, politikere og innbyggere. Standardene gir både overordnede rammer som ledere og planleggere kan bruke for å definere sine mål og prioriteringer og spesifikke retningslinjer.
Hovedstandarden i serien, ISO 37101, ble introdusert i 2016 og fastsetter generelle prinsipper for hva et lokalsamfunn kan ønske å oppnå med en strategi for bærekraftig utvikling – som for eksempel ansvarlig bruk av ressurser, bevaring av miljøet og økt trivsel og velvære for innbyggerne. Den lister opp seks formål for byer som kan anvendes globalt: generell attraktivitet; bevaring og forbedring av miljøet; resiliens; ansvarlig ressursbruk; sosial kohesjon; innbyggernes trivsel og velvære.
Internasjonalt arbeid
Den norske standardiseringskomiteen SN/K 548 Bærekraftige lokalsamfunn bidrar i standardiseringsarbeid, både på europeisk og internasjonalt nivå.
Andre relevante fagsider:
- Bærekraftige byggverk
- Bærekraftige arrangementer
- Bærekraftige anskaffelser
- Bygningsenergi
- Samfunnsansvar
- Passivhus
- Energiledelse
- Miljøledelse
- Biologisk mangfold
Utfordringene som byene og kommunene står overfor er komplekse og tverrsektorielle. Ved bruk av standarder basert på internasjonal konsensus kan vi skape bærekraftige byer og lokalsamfunn og bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål.