Grønn omstilling
Her finner du nyttig informasjon om standarder som kan hjelpe virksomheter med grønn omstilling. Siden er under bygging per februar 2025.
Nyheter
-
På høring: Norsk Standard for universell utforming av ladeinfrastruktur for el-kjøretøy
Standarden NS 11044 angir krav og anbefalinger for universell utforming av ladeinfrastruktur for elektriske kjøretøy – med mål om å gjøre lading tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne. Fristen for å kommentere høringsforslaget er 28. august.
-
Nå starter arbeidet med ny Norsk Standard for klimagassberegninger for infrastruktur
Etter ønske fra anleggsnæringen starter Standard Norge utviklingen av en ny standard for klimagassberegninger for infrastruktur som vei, broer og jernbane. Nå søker vi fagpersoner som vil delta i arbeidet.
-
Nye standarder for klimatilpasning – vi søker fagpersoner
Nå starter utviklingen av nye standarder for klimatilpasning og vi søker fagpersoner og organisasjoner med erfaring fra blant annet bygg, vann og avløp, energi og offentlig planlegging til å delta i standardiseringsarbeidet.
-
Internasjonal veiledning for å bidra til FNs bærekraftsmål er nå tilgjengelig på norsk
Den internasjonale veiledningen utviklet av ISO og FNs Utviklingsprogram (UNDP) skal hjelpe organisasjoner i arbeidet med FNs bærekraftsmål. Veiledningen er tilpasset alle organisasjoner, uavhengig av størrelse og sektor, og nå er den tilgjengelig på norsk.
Relevante sider
-
Bærekraftige bygg og anlegg
Byggenæringen står for en stor del av verdens utslipp og energi- og ressursbruk. Tiltak som gjøres i denne næringen har derfor svært stor betydning for miljøet. Det finnes en rekke standarder som gir grunnlag for å kunne vurdere en bygnings bærekraftighet, både nye og eksisterende bygg, basert på livsløpsvurdering (Life Cycle Assessment/LCA).
-
CO₂-fangst og -lagring (CCS)
CO₂-fangst og -lagring (CCS) ansees å være et viktig verktøy for å nå de globale målene når det gjelder å begrense CO₂ i atmosfæren.
-
Energi og klima i bygg
På denne siden finner du informasjon om standarder for energi og klima i bygg.
-
Energiledelse
Gjennom energiledelse kan lønnsomme atferds- og investeringstiltak påvises og gjennomføres. Lavere energibruk reduserer kostnader, bedrer miljøprofilen og styrker konkurranseevnen. Den internasjonale standarden NS-EN ISO 50001 er et effektivt verktøy for implementering av energiledelse.
-
Klimatilpasning
Standarder er gode hjelpemidler for å planlegge og å ta i bruk effektiv klimatilpasning. De kan brukes av både store og små virksomheter, både offentlige og private.
-
Miljøledelse – ISO 14000-serien
Miljøledelse brukes for å regulere virksomheters innvirkning på ytre miljø. Det innebærer at en virksomhet formulerer miljøpolitikk og miljømål for å styre aktiviteter, produkter og tjenester. Dette foregår ofte integrert i bedriftens andre styrings- og ledelsesfunksjoner. Kravene til miljøledelse og tilhørende hjelpemidler er gitt i standardene i ISO 14000-serien.
Slik gjør andre det
-
Asker kommune bruker standarder i arbeidet med å nå bærekraftsmålene
Da Asker, Røyken og Hurum slo seg sammen, ble bærekraftsmålene valgt som rammeverk for å bygge den nye kommunen. Det har skaffet kommunen mye oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt, der andre ønsker å se hvordan Asker jobber med bærekraft, styring og standarder. Nå ønsker kommunen å sertifiseres etter enda flere bærekraftsstandarder.
-
Verdens mest miljøvennlige havn
Oslo Havn har som mål å bli verdens mest miljøvennlige byhavn. Innovasjon, grønn teknologi og samarbeid er avgjørende for å lykkes, og derfor jobber Oslo Havn aktivt med ISO-standarden for miljøledelse.
-
Grønt gull til Bislett Alliansen
Bislett Alliansen har som mål å lage verdens mest miljøvennlige idrettsarrangement. Dette målet skal de nå ved bruk av internasjonale standarder.