Ledelsessystemer for næringsmiddeltrygghet – ISO 22000

NS-EN ISO 22000 er en internasjonal standard som hjelper virksomheter med å sikre trygg mat gjennom hele matkjeden – fra råvare til ferdig produkt hos forbruker. Den gir en tydelig oppskrift på hvordan bedrifter kan bygge et system for mattrygghet (FSMS – Food Safety Management System).

Baguette skiver med tomat og ruccola på en tallerken
Foto: Pixabay

Standarden forklarer hvordan du kan etablere og vedlikeholde et ledelsessystem for mattrygghet, slik at du:

  • Planlegger og styrer produksjonen slik at maten blir trygg å spise. 
  • Følger lover og regler som gjelder for mattrygghet.
  • Oppfyller krav fra kundene.
  • Kommuniserer tydelig om mattrygghet internt og med andre aktører i matkjeden.
  • Sikrer at virksomheten følger sin egen policy for mattrygghet.
  • Dokumenterer at virksomheten jobber trygt og ansvarlig, både for egne ansatte og for kunder og myndigheter.
  • Kan bli sertifisert av eksternt sertifiseringsorgan, eller selv vurderer virksomheten opp mot kravene.

Hvem passer standarden for?

ISO 22000 passer for alle virksomheter i matkjeden – uansett størrelse. Det kan være:

  • Mat- og fôrprodusenter
  • Produsenter av ingredienser, emballasje eller utstyr
  • Grossister, transportører og lager
  • Restauranter og catering
  • Rengjørings- og desinfiseringstjenester

Standarden fungerer like godt for små virksomheter, som en liten gårdsprodusent, et gatekjøkken eller en lokal transportbedrift, som for større konsern. Interne ressurser og/eller eksterne rådgivere kan brukes for å innføre systemet og oppfylle kravene i standarden.

Ledelsessystemer for næringsmiddeltrygghet

Se alle produkter

Kurs i ISO 22000 inkl. tilleggskrav for FSSC 22000 (2 dager)

Lær å bygge opp og vedlikeholde et ledelsessystem for næringsmiddeltrygghet og hva som kreves for å oppnå FSSC 22000-sertifisering.

Les mer og meld deg på

Trenger du rådgiving i bruk og implementering av ISO 22000?

Manglende kontroll på næringsmiddelfarer hos matprodusenter kan forårsake sykdom og dødsfall. Trenger du råd om ulike risikometoder som benyttes for å styre de ulike farene? Dette kan våre rådgivere i Standard Norge bistå med.

Les mer om rådgiving i ISO 22000
Martin Mjøs-Haugland, kvalitetssjef i Grieg Seafood

Grieg Seafood bruker ISO 22000 aktivt

I Grieg Seafood bruker de standarder aktivt og sparer dermed tid og penger. Det sikrer ikke bare selskapet markedsadgang, men hjelper også til å prioritere riktig.

Les mer