Norskutviklet standard har bidratt til kraftig nedgang i rømming av fisk 

27 land har vist interesse for den norskutviklede standarden som har bidratt til en enorm nedgang i rømming av fisk fra oppdrettsanlegg i Norge. Rømming av fisk fra oppdrettsanlegg er et stort miljøproblem, og resten av verden ser til Norge.

Oppdrettsanlegg ute i sjøen
Foto: Erik Sterud

Aktører innen fiskeoppdrett i 27 land har kjøpt den norske standarden for flytende akvakulturanlegg. Flest kjøpere utenfor Norge finner man i England, USA, Canada, Færøyene, Sør-Korea og Sverige.  

- Den norske standarden er den strengeste i verden, og den internasjonale interessen viser at rømming av fisk er en utfordring som tas på høyeste alvor. Dette er eksport av norsk kunnskap som gir enorm nytteverdi for andre land, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus 

Standarden NS 9415 gir grunnleggende krav til prosjektering, utførelse og bruk av oppdrettsanlegg. Formålet er å hindre at fisken rømmer. Rømming av fisk fra oppdrettsanlegg har store negative ringvirkninger på miljøet. Rømming kan blant annen bidra til spredning av lus og sykdommer og negativ genetisk påvirkning av etablerte fiskearter. Dette kan i verste fall føre til utrydning av villaksen i enkelte elveløp.

Standarden er forskriftsfestet

Standarden ble i 2004 en del av forskriften alle norske aktører som driver med fiskeoppdrett i sjø må følge. Etter at standarden ble en del av forskriften, har nedgangen i rømming av fisk gått fra cirka 400.000 rømte laks i 2003 til cirka 56.000 i 2022. I samme periode har antall laks produsert i oppdrettsanleggene tredoblet seg. Fra rundt 500.000 tonn laks i 2003 til rundt 1,5 millioner tonn laks i 2022. 

 - Standarden NS 9415 og internkontrollforskriften (forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter) har bidratt til at bedriftene har skjerpet kravene til risikoanalyser, prosedyrer og avvikshåndtering. I tillegg har vi gjennomført kurs i rømmingssikring og etablert Rømmingsutvalget i 2005. Summen av dette har bidratt til den sterke nedgangen vi har hatt i rømmingshendelser, sier Trude H Nordli, fagsjef miljø og helse i Sjømat Norge.  

Anerkjent standard i alle land som driver produksjon av laks  

Standarden er utarbeidet av Standard Norge i et godt samarbeid med myndighetene, og Fiskeridirektoratet er tungt til stede i komiteen som har utarbeidet standarden.  

 - NS 9415 er en av de mest omfattende standardene innenfor akvakultur og en anerkjent standard i alle land som driver med produksjon av laks i sjø. Myndigheter i andre land henvender seg til oss fordi de ser at gode tekniske standarder er en forutsetning for å ivareta den strukturelle integriteten til akvakulturanlegg, og markedet stiller i tillegg strenge krav til bærekraft. Dette er meget positivt, sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet, Erlend Hopsdal Skjetne.