Norsk Standard for kvalitet på skrei
Standardens formål er å bidra til god og stabil kvalitet på fersk skrei og produkter av skrei.
Standardens fulle navn er NS 9406:2022 Fisk og fiskeprodukter – Fersk skrei – Krav til produkt. Det er også utgitt en engelsk versjon av standarden.
NS 9406 angir krav til kvalitet og behandling av:
- Fersk, hel skrei
- Filetprodukter av fersk skrei
- Tilleggsproduktene rogn, lever, kjake og tunge av fersk skrei
Standarden gjelder for produksjon og pakking fra fangst til grossist i Norge.
Endringer fra forrige utgave
De viktigste endringene i NS 9406:2022 fra forrige utgave (SN/TS 9406:2021):
- Det er inkludert informasjon om at leverandører og eksportører av skrei og skreiprodukter må før sesongen inngå lisensavtale med Sjømatrådet for å kunne benytte skreimerket
- Det er gjort endringer i enkelte termer og definisjoner
- Krav til kjøling og kjernetemperaturer er endret. Råstoff fra ferske filetprodukter skal kjøles til under 2 °C før filetering, og filetproduktene skal kjøles til under 2 °C før utsendelse fra produksjonsanlegget
- Det er gitt nye krav til temperatur og holdbarhet for rogn, lever, kjake og tunge
- Kasser med skrei skal merkes i henhold til NS-EN 17099, og ikke i henhold til NS 9405. NS 9405 er trukket tilbake
- Salgsordrekrav før pakking er fjernet
- Endring av tidskrav på 24 timer før filetproduksjon
Merkeordning
I forbindelse med innføringen av Norsk Standard, har Sjømatrådet også utviklet et nytt merke for kvalitetsmerket Skrei. Merkeordningen gjelder fersk skrei som er villfanget i perioden 1. januar til 30. april i de naturlige gyteområdene til skrei innenfor Norges økonomiske sone og som er utvalgt og pakket etter bestemte krav definert i standarden. Informasjon om skreimerket og merkeordningen kan finnes her.
Komité
Det er en egen komité i Standard Norge som har arbeidet frem de nye endringene. Komiteen besto av representanter fra fiskerinæringen i Norge (fiskemottak, produsenter av fiskeprodukter, interesseorganisasjoner og eksportører som omsetter skrei).