Kan kutte 95 prosent CO2- utslipp i industrianlegg

Norges prosessindustri, treforedling og avfallsforbrenning står for over 11 millioner tonn CO2-utslipp årlig, noe som utgjør 27 prosent av landets totale utslipp. En analyse viser at karbonfangst og lagring (CCS) kan redusere disse utslippene med opptil 95 prosent, noe som tilsvarer 22 prosent av Norges totale klimagassutslipp.

Røyk fra en høy rød og hvit pipe
Foto: Unsplash

Uten felles standarder blir det umulig å etablere en fungerende CCS-verdikjede, noe som er avgjørende for å nå klimamålene. Dersom alle anlegg i disse sektorene implementerer CCS, vil de samlede utslippene kunne reduseres til 500.000 tonn CO2 årlig. Dette vil bidra til at norsk industri kan halvere Norges forpliktede utslippskutt innen 2030. Økonomisk sett kan bedrifter spare mellom 7,5 og 10 milliarder kroner årlig i reduserte kvotekostnader. 

Norge spiller en ledende rolle

– Standarder er nøkkelen til en effektiv innføring av CCS, da de gir bedre kostnadskontroll og forutsigbarhet. Internasjonale standarder sikrer at bedrifter kan velge riktige, kostnadseffektive teknologier og løsninger, og er essensielle for at verden skal nå sine klimamål. Norge spiller en ledende rolle i utviklingen av disse standardene gjennom internasjonale komiteer og nasjonale ekspertgrupper, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge. 

I Norge er prosjekter allerede i gang, som Heidelberg Cements anlegg i Brevik og Hafslund Oslo Celsios gjenvinningsanlegg på Klemetsrud. Disse prosjektene er en del av Langskip-prosjektet, og vil bidra til betydelige utslippskutt. Samtidig pågår forskning og standardisering, med støtte fra Gassnova gjennom CLIMIT-programmet. 

Norske eksperter bidrar til utviklingen av internasjonale CCS-standarder, som har stor verdi både nasjonalt og globalt. Norge deltar aktivt i en internasjonal komité under ISO, og har så langt utviklet 13 standarder innen CO2-fangst, transport og lagring. Flere standarder er under utvikling, noe som vil styrke implementeringen av CCS globalt.