Hvordan lages en standard?
Arbeidet med å utvikle standarder skjer gjennom standardiseringsprosjekter, drevet av standardiseringskomiteer.
Utviklingen av en standard følger en strukturert prosess, fra en idé til ferdig standard. Egne regler og prosedyrer beskriver prosessen og hvordan arbeidet skal organiseres.
SE VIDEO: Hvordan lages en standard?
Hvordan er standardiseringsarbeidet organisert?
Standardiseringsprosjekter gjennomføres på både nasjonalt, europeisk og internasjonalt nivå. Det er litt ulikt hvordan arbeidet organiseres nasjonalt og internasjonalt.
Nasjonalt nivå
Standardiseringsarbeid håndteres av nasjonale standardiseringskomiteer (SN/K), som enten utvikler egne, nasjonale standarder eller følger internasjonalt arbeid gjennom å være såkalte speilkomiteer.
Internasjonalt nivå
Internasjonalt skjer standardiseringsarbeidet gjennom:
- Tekniske komiteer (Technical Committees, TC) som styrer prosjektene og sikrer framdrift.
- Arbeidsgrupper (Working Groups, WG) utarbeider selve standardene.
- Underkomiteer (Sub Committees, SC) kan opprettes på områder hvor arbeidsmengden i en teknisk komité veldig stor. Dette gjøres for å fordele arbeidsmengden innenfor én teknisk komite, i stedet for å splitte den opp i flere.
Deltakere i internasjonalt arbeid
I europeisk og global sammenheng kommer deltakerne fra de landene som har vist interesse for å delta i arbeidet. Nasjonale delegater representerer sine land i tekniske komiteer, mens deltakerne i arbeidsgrupper er fageksperter innenfor det aktuelle fagområdet.
Hovedprinsipper for standardiseringsarbeidet
Standardisering bygger på tre grunnprinsipper:
Åpenhet
Alle relevante interessenter som bedrifter, myndigheter, forbrukere, forskningsinstitusjoner og arbeidstakere, kan delta i arbeidet.
Frivillighet
Deltakelse i standardiseringsarbeid er frivillig. Arbeidet skjer etter regler og retningslinjer som alle involverte må følge.
Konsensus
Målet er størst mulig enighet, men ikke nødvendigvis enstemmig oppslutning om det endelige resultatet.