Prosessen fram til en nasjonal standard
Utviklingen av en standard skjer gjennom et standardiseringsprosjekt og følger en globalt anerkjent prosess. Her finner du en kort beskrivelse av stegene i et nasjonalt prosjekt.
1) Identifisering av behov
2) Prosjektutvikling
3) Utarbeidelse av utkast
4) Høring
5) Ferdigstillelse
6) Publisering
7) Distribusjon
8) Bruk
9) Aktualitetsvurdering
Prosessen er mer omfattende for internasjonale prosjekter (ISO og CEN) enn for nasjonale prosjekter.
1) Identifisering av behov
Prosessen starter med å identifisere behovet for en ny standard eller revisjon av en eksisterende standard.
En idé eller et forslag kan i prinsippet komme fra hvem som helst, men det er vanligst at behovet meldes inn fra næringslivet, myndigheter, forskningsmiljøer eller interesseorganisasjoner. Noen ganger oppstår forslaget i et pågående standardiseringsprosjekt.
Når et behov er identifisert, vurderes det om forslaget oppfyller kriteriene for videre utvikling, og om det har bred nok støtte fra relevante aktører til å bli igangsatt som et standardiseringsprosjekt.
Generelt forventes det at forslagsstilleren deltar i arbeidet, men dette er ikke et krav. Begrensede ressurser skal ikke være et hinder for å komme med forslag til nye standardiseringsprosjekter.
2) Prosjektutvikling
Dersom forslaget godkjennes, etableres et standardiseringsprosjekt. En standardiseringskomité (SN/K – Standard Norge-komité) settes sammen av eksperter og interessenter. Hvis det allerede finnes arbeid innenfor samme fagområde, tilknyttes prosjektet en eksisterende standardiseringskomité. Hvis det er et nytt område, etableres en ny standardiseringskomité.
Komiteen definerer standardens omfang, målsettinger og tidsramme som blir mandat for arbeidet.
3) Utarbeidelse av utkast
Standardiseringskomiteen utvikler et utkast basert på mandatet. Innholdet bygger på beste praksis, forskning og tekniske løsninger som medlemmene bidrar med.
Prosessen er konsensusbasert, og flere versjoner utformes, diskuteres og forbedres i samarbeid mellom deltakerne.
4) Høring
Når standardiseringskomiteen har utarbeidet et forslag til standard og oppnådd konsensus, sendes det på offentlig høring til relevante aktører og interessenter. Alle høringsforslag gjøres tilgjengelige på Standard Norges nettside.
Standardiseringskomiteen vurderer og behandler innspillene. Endringsforslag blir enten innlemmet eller forkastet. Hensikten er å sikre at standarden er relevant, forståelig og oppfyller de nødvendige kravene.
Dersom vesentlige endringer gjøres etter høringen, sendes forslaget til standard ut på ny høring.
5) Ferdigstillelse
Når alle høringskommentarer er behandlet, ferdigstilles dokumentet av Standard Norge i henhold til kravene for utforming av en Norsk Standard.
6) Publisering
Standarden gjennomgår språkvask og kvalitetskontroll. Deretter klargjøres den for publisering og fastsettes formelt som Norsk Standard (NS).
7) Distribusjon
Standarden gjøres tilgjengelig for brukerne gjennom ulike distribusjonskanaler. Markedsføring kan inkludere seminarer, nyhetsbrev, sosiale medier og bransjepublikasjoner.
8) Bruk
Når standarden er tilgjengelig, tas den i bruk av bedrifter, organisasjoner, myndigheter og andre relevante aktører. Den kan benyttes til blant annet kvalitetskontroll, samsvarsvurdering, sertifisering og som veiledning for beste praksis innenfor et fagområde eller en bransje.
9) Aktualitetsundersøkelse
Over tid kan det oppstå behov for revisjon, for eksempel som følge av ny teknologi. Alle standarder skal vurderes for aktualitet minst hvert femte år. Hvis det anses nødvendig med en revisjon, starter standardiseringsprosessen på nytt.