Innspill til forslag om ny lov om forebygging og reduksjon av matsvinn (matsvinnloven)

Standard Norge ber Landbruks- og matdepartementet vurdere bruk av standarder som virkemiddel for å forenkle implementering av Lov og forskrifter om forebygging og reduksjon av matsvinn. Aktuelle standarder kan være nye ISO- eller CEN-standarder for reduksjon av matavfall og matsvinn og/eller utarbeidelse av spesifikke norske standarder.

Mat kjøtt fisk grønt
Foto: iStock

Les hele innspillet til høringssvar her: Standard Norges innspill til matsvinnloven

Utdrag fra innspillet

Definisjoner av termer og begreper er en viktig del av utvikling av standarder. Standard Norge viser her til pågående arbeid i ISO/TC 34/SC 20 Food loss and waste om utvikling av ny ledelsesstandard for å redusere matavfall og matsvinn. Standarden vil blant annet utforme definisjoner for arbeid med å redusere matsvinn og matavfall. Standarden er planlagt publisert i 2026. 

En stor andel av virksomhetene som blir berørt av lov og forskrifter vil være små og mellomstore. Standarder kan være et godt hjelpemiddel for mindre virksomheter i å finne frem til hvordan de skal finne frem til tiltak for å redusere matsvinn og matavfall og hvordan de kan dokumentere at virksomheten driver i samsvar med lovverket. For kontrollerende myndighet vil det også være enklere å gjennomføre kontroll hvis virksomheten kan dokumentere at bestemmelsene i lovverket er fulgt opp gjennom implementering i virksomhetens ledelsessystem i samsvar med relevante standarder.

Høringsinnspillet ble oversendt Landbruks- og matdepartementet 3. februar 2025.