Viktige tema og gode samtaler på Arendalsuka 2024

Standard Norge deltok med flere arrangementer på Arendaluka. De dreide seg om bærekraft, energieffektivisering, klimatilpasning i kommunene, innføring av digitale produktpass, beredskap før å møte stadig mer utfordrende værforhold og mangfold i byggenæringen. Her kan du se arrangementene i opptak.

Publisert
Pollen i Arendal med Arendalsukas logo
Foto: Arendal Turistkontor

Har vi råd til å fortsette med bruk og kast på energiområdet?

Deltakere på paneldebatt 
Nils Gunnar Gjelsten, administrerende direktør, Glencore Nikkelverk, Hans Petter Rebo, bransjesjef Elektro og Energi, Norsk Industri, Petter Egil Røkke, forskningssjef, Sintef Energi og Stine Skagestad, leder sirkulær økonomi, Eyde-klyngen deltok i paneldebatten på arragementet. Helt til høyre møteleder Ruth Astrid Sæter

Europa er i energikrise, og analyser viser at Norge kan få utfordringer med både effekt- og energileveranser i mange år framover. For den kraftkrevende industrien er det viktig at Norge opprettholder kraftoverskudd i normalår for å sikre konkurransedyktige priser. Det er et økt press om raskere utbygging av fornybar energi, mens det er mindre oppmerksomhet på de enorme mulighetene som ligger i energieffektivisering. Her ligger det stort uutnyttet potensial, og det finnes standarder som kan brukes i arbeidet. 

Men som det ble sagt på arrangementet: Den grønneste strømmen er den vi ikke bruker.

Her kan du se opptak av arrangementet om bruk og kast på energiområdet

Hvorfor er mangfoldsledelse positivt for bunnlinjen? Deltakere på paneldebatt

Kjetil Tvedt, kompetansedirektør, NHO Byggenæringen, Loveleen Brenna, grunnlegger, Seema, Eli Grimsby, administererende direktør, Oslo Bygg, Jimmy Bengtsson, konsernsjef, Veidekke og Kjetil Vevle, statssekretær, Ap deltok i paneldebatten på arrangementet. Helt til venstre: moderator Gro Hege Haraldsen Nordbye fra Veidekke.

I de neste årene blir det kamp i flere bransjer for å skaffe nok arbeidskraft. Dette gjelder også bygg- og anleggsbransjen. Økt mangfold er ett av virkemidlene i rekruttering etter kompetanse som vil gjøre at man utvider søkeområdet når man leter etter nye ansatte. De som er best på å rekruttere og forvalte et mangfold vil bli framtidens vinnere i næringen.  

Mangfold innebærer mer enn alder, kjønn og etnisitet, noe som ofte er det letteste å «telle». Mangfold er en styrke for samfunn, virksomheter og individer, men for å utnytte fordelene et mangfold av ansatte gir, kreves det gode systemer og ikke minst en ledelse som skjønner verdien av å ansette og forvalte mangfoldet blant sine medarbeidere. Verden første standard for mangfoldsledelse, som er norsk, er ett av hjelpemidler for å få til dette i praksis.

Her kan du se opptak av arrangementet (lenken leder til vimeo.com)

Nå kommer digitale produktpass: Hva betyr det for norske bedrifter og forbrukere?

Person som debatterer 
Camilla Skjelsbæk Gramstad, Head of Sustainability, Elkjøp Nordic, Cathrine Pia Lund, administrerende direktør, Svanemerket og Inger Lise Blyverket, direktør, Forbrukerrådet snakket om hva det betyr at digitale produktpass skal innføres

EU har som mål å bli et klimanøytralt kontinent innen 2050. Et av tiltakene som iverksettes for å bidra til dette, er innføringen av digitale produktpass. Dette vil påvirke mange næringer i Norge, blant annet bygge- og anleggsnæringen og varehandelen. 

Hva skal til for å sikre en vellykket implementering av digitale produktpass i Norge, hva bør norske bedrifter gjøre allerede nå for å være best mulig forberedt, og hvordan man skal ivareta forbrukernes interesser på en best mulig måte? På dette arrangementet delte eksperter på digitale produktpass sin kunnskap og ga et innblikk i deler av EUs nye lovgivning.

Her kan du se opptak av arrangementet om digitale produktpass (lenken leder til Facebook hvor arrangementet ble streamet)

Der alle veit at ingen burde bu…

Vi går et villere klima i møte. Nye tall fra NVE viser at hele 210 000 bygninger i Norge trenger sikring mot flom og skred, noe som utgjør om lag 10 prosent av Norges bebyggelse. Det vil koste mer enn 100 milliarder kroner (2024-tall) for å sikre de utsatte byggene mot naturfare. Hva gjør vi når tiltakenes kostnader overstiger de kommunale musklene? Hvordan påvirker dette vanlige folks privatøkonomi? Kan vi risikere at hele lokalsamfunn må flyttes? Standarder vil være et av virkemidlene for å møte et stadig våtere og vildere klima.

Her kan du se opptak av arrangementet (lenken leder til vimeo.com)

Kan vi standardisere oss til bærekraftig utvikling?

Kommunene spiller en avgjørende rolle for å realisere Norges ambisjoner om en mer bærekraftig utvikling. Hvordan kan de lettere arbeide systematisk for å nå globale bærekraftsmål? Kan standarder bidra til å sette fart i det grønne skiftet og omstillingen mot et mer bærekraftig samfunn? Bærekraftsnettverket til KS og Standard Norge ønsket velkommen til debatt om hvordan vi kan styrke kommunene i deres bærekraftsarbeid.

Her kan se opptak av arrangementet om bærekraftig utvikling i norske kommuner

Grønn byvandring Deltakere på byvandring i Arendal

Hanne G, Wells fra Standard Norge tok deltakere med på en liten tur i Arendal og fortalte litt trærnes betydning i et bymiljø

Verdsetter du trærne rundt deg? Hva ser du egentlig når du ser et tre? Vi oppfatter dette overraskende ulikt og det er veldig situasjonsavhengig. Et staselig tre i en offentlig park, en vakker trerekke i et borettslag eller bare «de der greinene» som stenger for solen når du skal drikke kaffe på terrassen?

Skift – Næringslivets klimaledere og Standard Norge inviterte til grønn byvandring i Arendals gater. Det ble ikke gjort opptak av denne byvandringen, men du har lese mer om standard for parker og grøntanlegg.

Åpen båt

Vi hadde egen båt plassert i Pollen i Arendal og inviterte til et uformelt sosialt sammenkost ombord. Takk til alle som stakk innom oss både gamle kjente og nye bekjentskaper.