Pasientsikkerhetsdagen: – Standarder som en nøkkel til tryggere helsetjenester

Verdens pasientsikkerhetsdag 17. september oppfordrer til solidaritet og samordnet handling fra alle land og internasjonale aktører for å forbedre pasientsikkerheten. Standarder og pasientsikkerhet er tett knyttet sammen og er avgjørende for å sikre kvalitet og trygghet i helsetjenestene.

Publisert
Helsepersonell triller sykehusseng
Foto: Istock

Standard Norge jobber med standardisering innenfor mange områder innen helse og omsorg som skal bidra til økt kvalitet og pasientsikkerhet. Standardene fungerer som velprøvde og veldokumenterte verktøy, og legger til rette for kontinuerlig utvikling og forbedring av helsetjenestene. 

Forbedrede tjenester 

Standarder gir helse- og omsorgssektoren anbefalinger som bidrar til at tjenestene leveres på en trygg og effektiv måte, samtidig som de muliggjør bedre utnyttelse av samfunnets ressurser. Standardene for medisinsk utstyr sørger for sikkert og funksjonelt utstyr. Det er en forutsetning for god pasientsikkerhet. 

Nasjonalt og internasjonalt standardiseringsarbeid 

– Det pågår et omfattende standardiseringsarbeid både nasjonalt, europeisk og globalt innen helse og omsorg. Over 40 europeiske og internasjonale ekspertkomiteer arbeider med ulike områder, og norske fagfolk har mulighet til å delta og påvirke utviklingen av disse standardene. De fleste av standardene som utvikles for medisinsk utstyr blir referert til i lovverk, og norske eksperter vil sikre at de standardene som utvikles er i tråd med både nasjonale behov og internasjonale beste praksiser, sier Truls Petersen, markedsleder for bærekraft og helse i Standard Norge. 

Sammen for tryggere helsetjenester 

Ved å implementere og følge standarder og arbeide systematisk med pasientsikkerhet, forbedrer helsevesenet kontinuerlig kvaliteten på tjenestene og redusere risikoen for pasientskader.  

Standard Norge anbefaler også å bruke standarder ved anskaffelser for å sikre at man får utstyr av riktig kvalitet, som er sikre å bruke og som er kompatible med annet utstyr og med digitale løsninger. 

På Verdens pasientsikkerhetsdag ønsker Standard Norge å understreke viktigheten av dette arbeidet og oppfordre alle aktører i helse- og omsorgssektoren til å bidra til å styrke pasientsikkerheten.