NS 3420 er revidert

1. november publiseres den reviderte utgaven av NS 3420. De største endringene er gjort i del 1 og del G.

Publisert
Kontorbygg i tre
Foto: Standard Norge

Den komplette NS 3420-serien består av 44 delstandarder og betegnes NS 3420:2024. 

Selv om bare deler av standarden er fagrevidert, vil alle delene ha ny utgivelsesdato 1. november. Dette har sammenheng med redaksjonelle rettelser, blant annet som følge av endringer i del 1, og at del 0: Orientering er tilbaketrukket. 

De største endringene

Del 1: Fellesbestemmelser (NS 3420-1)

Del 1: Fellesbestemmelser omfatter overordnede krav som gjelder for alle delene av NS 3420. Dette ivaretas ved at det på øverste nivå i alle fagdelene er henvist til kravene i del 1.

Innholdet i tidligere del 0: Orientering er revidert og tatt inn i del 1. Dermed utgår Del 0 i 2024-utgivelsen. Listen med oversikt over alle gyldige deler for 2024-utgivelsen er tatt inn i del 1, som et nytt (normativt) tillegg; tillegg E.

Del 1 vil bli gratis nedlastbar fra nettbutikken til standard.no. Del 1 inneholder blant annet orientering og regler for bruk av beskrivelsessystemet, og gir brukeren et godt innblikk i NS 3420 som et beskrivelsessystem. Delen tilgjengeliggjør også mye brukte regler om toleranser og avvik.

Det kan være nyttig å legge merke til at det mye brukte begrepet sammensatt byggtoleranse er byttet ut med sammensatt byggeavvik, og at definisjonene knyttet til toleranse og avvik har blitt mer presise. Termene er hentet fra NS 3461:2024. I NS 3461 er toleranse- og avvikstermer tydeligere forklart.

Del G: Grunnarbeider – Del 2

Følgende deler er revidert og gjort tilgjengelige som egne deler:

GB    Grunnforsterkning
GE    Boring i berg og løsmasser 
GH    Støttekonstruksjoner 
GK    Peler 
GM    Brønner 
GQ    Injeksjon i berg og løsmasser

Delene GS: Berg- og løsmasseforankringer og GU: Geosynteter foreligger også som egne deler, men disse er ikke fagrevidert.

Oversikt over de viktigste endringene ved denne revisjonen er listet opp i forordet til den enkelte delen, og kan leses ved å forhåndsvise i standarden.

Relevante standarder

Se alle produkter