– Har du ikke kontroll på kontrakten, kan det koste deg dyrt

En systematisk satsing på standarder og bedriftsinterne kurs har gitt nettselskapet Lnett bedre kontrakter og kontraktoppfølging, og en mer profesjonell dialog med leverandører.

Oppdatering av strømnett Lnett
Foto: Lnett

Målet er å redusere faren for misforståelser, og hvis de oppstår kunne agere tidlig og riktig for å redusere konsekvensene for både byggherre og entreprenører. 

Lnett har ansvaret for drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet i Sør-Rogaland. Selskapet står foran milliardinvesteringer og omfattende oppgraderinger av strømnettet i årene som kommer.

Dette har aktualisert behovet for å styrke kompetansen innen kontraktstyring. Siden 2019 har Lnett samarbeidet med Standard Norge om skreddersydde kurs i bruk av norske kontraktsstandarder.

Kjersti Bye Halvorsen, Account Manager bedriftsinterne kurs i Standard Norge, forteller at de sammen har utviklet et opplæringsprogram – tilpasset Lnetts behov.

– Lnett har gjennomført tolv bedriftsinterne kurs i vår regi. At vi har brukt de samme foreleserne hele veien er noe som gir trygghet og kvalitet, sier Halvorsen.

 Kursforeleser
Advokat Trine Friberg

Trine Friberg som er partner i Wahl-Larsen Advokatfirma AS i Oslo har hatt det faglige ansvaret og har også holdt alle de juridiske kursene for Lnett. 

Trine er spesialisert innen området offentlige anskaffelser, entrepriserett og kontraktsrett. Hun har opparbeidet seg bred kompetanse gjennom mange års erfaring fra disse rettsområdene. Hun er en mye brukt foredragsholder innen offentlige anskaffelser og entrepriserett, og holder jevnlig åpne kurs og bedriftsinterne kurs.

Et felles grunnlag for prosjektledelse

Lnett har ønsket å belyse de mest sentrale standardene i bygge- og anleggsprosjekter, som NS 8405 og NS 8406 ved utførelsesentrepriser. 

I tillegg har Lnett deltatt på kurs i NS 8401 og NS 8402, som gjelder rådgiverkontrakter, og NS 8407 for totalentrepriser.

Kursene har gjort det lettere å skape felles forståelse internt og styrket byggherrekompetansen.

– Kontraktene er spillereglene for hvordan prosjektet skal gjennomføres. Nå vet vi hvor vi finner riktig informasjon, hvilke frister som gjelder, og hvordan endringer skal håndteres, sier Aleksander Dåsvand i Lnett.

– Det har gitt en trygghet i hele organisasjonen at prosjektledere, ingeniører, byggeledere og koordinatorer snakker samme språk.

Halvorsen utdyper:

– Et felles kunnskapsgrunnlag gjør det enklere å unngå misforståelser og tvister. Når både entreprenør og byggherre forholder seg til samme standard og kjenner innholdet godt, blir det færre gråsoner.

Det var også et viktig poeng for Lnett at kursene kunne tilbys lokalt og bedriftsinternt. Med mange ansatte som trengte opplæring, var det både mer effektivt og økonomisk gunstig å få kursholderne til seg, fremfor å sende folk på åpne kurs andre steder i landet.

Relevant  både for nyansatte og erfarne

 Lnett Aleksander Dåsvand
Leder Kapitalprosjekt i Lnett, Aleksander Dåsvand

En annen fordel med bedriftsinterne kurs er at innholdet kan tilpasses konkrete utfordringer og prosjekter. 

– Vi har hatt mulighet til å stille spørsmål og diskutere erfaringer fra vår hverdag. Det har skapt gode samtaler og gjort kursene relevante for alle – både nyansatte og erfarne, sier Dåsvand.

Lnett har de siste årene gjennomført flere prosjekter som involverer store beløp, komplekse grensesnitt og krevende terreng.

– Det handler om å levere til riktig tid og pris. Har du ikke kontroll på kontrakten, kan det koste deg dyrt. Derfor må vi som byggherre ha kompetanse for å følge opp entreprenørene tett, understreker Dåsvand.

Parallelt med kursing i kontraktstandarder har Lnett gjennomført bygging av Opstad, Tronsholen, Dalen, Veland, Hjelmeland, Håland trafostasjon og tilhørende 22 og 132kV forbindelse. Vagle og Helmikstøl trafostasjon er under ferdigstillelse.

– Nå jobber vi blant annet med ny forbindelse til Håland-Tjøtta- Vagle, Ullandhaug, Tjora og Harestad trafostasjon, hvor flere av kontraktstandardene vi har kurset oss i kommer til anvendelse.

 Trafostasjon Ullandhaug Lnett
Lnett bygger ut trafostasjon på Ullandhaug i Stavanger. Foto: Lnett

Samtidig peker Dåsvand på at erfaringene fra disse prosjektene gir viktig læring tilbake til organisasjonen, og at det er behov for kontinuerlig utvikling:

– Vi lærer noe nytt i hvert prosjekt. Det gjør at repetisjonskurs og videre opplæring er viktig, også for de mer erfarne.

Redusert feilmargin, bedre dialog

Halvorsen bekrefter at stadig flere i bransjen prioriterer kontraktforståelse som en del av profesjonaliseringen:

– Vi opplever økt etterspørsel etter kurs i entrepriser, spesielt i energisektoren. 

Kursene har ikke bare styrket Lnetts interne samhandling, men også relasjonen til leverandørene.

– Vi kan være tydeligere og mer rettferdige. Vi vet når vi skal si ja, og når det er riktig å si nei. Hadde vi ikke hatt denne kompetansen, tror jeg flere saker kunne blitt håndtert ulikt og med dårligere resultat, sier Dåsvand.

Lærdommen har vært spesielt nyttig innen endringshåndtering, fristforlengelse og dialog i byggefasen:

– Det handler ikke om å vinne diskusjonen, men å ha felles forståelse og bruke kontrakten som et oppslagsverk. Vi har også blitt flinkere til å involvere jurister når det trengs.

Dåsvand understreker at god kontraktforståelse gjør det enklere å skille mellom vesentlige og uvesentlige endringer, og at dette har bidratt til færre forsinkelser og bedre kontroll.

Profesjonalitet gir forutsigbarhet

Selv om Lnett foreløpig ikke har planlagt nye kurs, er behovet der fortsatt:

– Vi vurderer fortløpende hvilke kontraktsformer og standarder som er mest relevante. Totalentreprise fungerer godt i mange tilfeller, men vi ser også på samspillsentreprise i mer komplekse prosjekter. Da er det viktig å kjenne NS 8407 og kunne praktisere den, sier Dåsvand.

For Lnett handler ikke standardisering bare om formaliteter og regelverk, men om kvalitet og tillit i gjennomføringen. Det er viktig å fremstå som en tydelig og profesjonell byggherre overfor store og små entreprenører.

– Vi har fått et felles språk i organisasjonen og bedre forutsetninger for å skrive og tolke kontraktene riktig. Jeg tror også leverandørene setter pris på det – det gir en forutsigbarhet begge veier, sier Dåsvand.

– Og selv om Standard Norge ikke har kurs i hvordan man sier nei, har vi i alle fall lært å gjøre det på en ryddig måte, legger han til med et smil.

Ta kontakt

  • Kjersti Bye Halvorsen

    Account Manager bedriftsinterne kurs 924 10 502