Pilotprosjekt om ISO-standarden for avfallshåndtering på fiskefartøy

Er du mannskap på et fiskefartøy, eller har du ansvar for avfall om bord? Standard Norge ønsker å vite hvordan standarden fungerer for næringen, og vi søker potensielle brukere som vil dele sine erfaringer i en referansegruppe.

Publisert
Mann fisker fra fiskebåt
Foto: ShutterStock

Forsøpling og annen forurensning av hav og ferskvann truer mulighetene for framtidig bevaring og utnyttelse av marine ressurser. Både myndigheter og næringen har et ansvar for å snu utviklingen, og standarder kan være et effektivt verktøy i prosessen.

Dette var bakgrunnen for at norske aktører tok initiativ til å utvikle den internasjonale standarden ISO 5020 Avfallsreduksjon- og håndtering på fiskefartøy, som ble lansert i 2022 og oversatt til norsk i 2023.

Referansegruppe til pilotprosjekt om NS-ISO 5020

Nå søker Standard Norge virksomheter til en referansegruppe, som vil ha fire digitale møter i løpet av ett år. Her vil de dele sine erfaringer med implementeringen og bruken av standarden.

Informasjonen vil brukes til å vurdere om standarden treffer brukergruppen, om den passer for alle fartøy og om den er relevant for oss i Norge. Prosjektet vil også kunne gi informasjon om hva standarden gir som et verktøy i tillegg til norsk lovverk, og om det er noe den ikke dekker.

Delta i prosjektet

Alle potensielle brukere av standarden kan melde sin interesse for å delta i referansegruppen.

Oppstart av prosjektet er oktober 2024.

Meld din interesse til prosjektleder Hanne Sogge på e-post før 20. september.

Relevante standarder

Se alle produkter