Den nye maskinforordningen – hva betyr den for norske virksomheter?

Fra januar 2027 erstatter den nye maskinforordningen (EU) 2023/1230 dagens maskindirektiv (2006/42/EF). Overgangen innebærer betydelige endringer for både maskinbyggere, leverandører, innkjøpere og eiere av maskiner – og reiser viktige spørsmål om ansvar, dokumentasjon og tekniske krav.

Publisert
Robotarmer
Foto: iStock

Mer harmonisert – og mer omfattende

Maskinforordningen er en forordning, i motsetning til dagens direktiv – og blir dermed direkte gjeldende i alle EØS-land, inkludert Norge. Hensikten er å harmonisere regelverket ytterligere, og sikre at maskiner i det europeiske markedet møter felles krav til sikkerhet og funksjonalitet.  Det vil også åpnes for digitale løsninger, som digital brukerveiledning.

Med skjerpede krav til dokumentasjon, programvare og risikovurdering, stilles det også tydeligere forventninger til alle aktører i verdikjeden – fra produsent og importør til sluttbruker.

Les mer om Maskinforordningen

Hva bør vi gjøre nå?

Selv om ikrafttredelsen av maskinforordningen ligger halvannet år frem i tid, er det avgjørende at norske virksomheter begynner forberedelsene allerede nå. Maskiner som planlegges, prosjekteres og bygges i dag, vil kunne omfattes av den nye forordningen ved levering. Mange lurer på:

  • Hva betyr dette for CE-merking og samsvarserklæringer?
  • Når må eksisterende maskiner tilpasses?
  • Hvordan påvirker det vedlikehold og ombygging?
  • Hva er nytt innen cybersikkerhet og kunstig intelligens?
  • Disse spørsmålene tas opp under flere innlegg på konferansen – og vil gi deltakerne et oppdatert bilde av kravene, tolkningene og veien videre.

Erfaringsdeling i sentrum

Den nye maskinforordningen blir et av flere viktig tema under NEK Erfaringskonferanse Maskin 2025. Her vil eksperter fra blant annet myndigheter og NEKs standardkomiteer deler sine vurderinger av hva som kreves for å møte de nye reglene i praksis.

NEK Erfaringskonferanse Maskin 2025 er en viktig møteplass for fagfolk innen maskinbygging, automasjon, elektro og myndighetsoppfølging. Her kombineres oppdatert kunnskap om standarder og regelverk med praktiske erfaringer fra norske og internasjonale prosjekter.

Konferansen legger særlig vekt på å dele erfaringer mellom maskinleverandører, maskineiere, innkjøpere, håndverkere og rådgivere. Samtidig vil konferansen belyse hvordan man kan møte både gamle og nye krav i en stadig mer kompleks teknologisk hverdag.

Delta på NEK Erfaringskonferanse Maskin 2025

Denne nyheten ble først publisert på nek.no

Skrevet av Trond Salater, fagsjef industri og automasjon i NEK.