Ny standardiseringskomité for data og digitalisering i landbruk

Matproduksjon er ressurskrevende, fører til klimautslipp og er hovedårsaken til tap av naturmangfold. Nå søker Standard Norge fagpersoner til å utvikle standarder for data-drevne agrifood system som skal redusere ressursbruk og klimautslipp. Vi inviterer til oppstartsmøte 26. september.

Publisert
To menn står på et jorde med et nettbrett
Foto: Standard Norge

Verdens matproduksjon bruker 40% av jordens landareal og er hovedårsaken til tap av naturmangfold. I tillegg står matproduksjon for omtrent 70% av verdens forbruk av ferskvann. For å dekke behovene til en økende befolkning må matproduksjonen øke, men dette må skje på en smartere og mer bærekraftig måte.

En studie på bærekraftstandarder i den globale agrifood verdikjeden viser at dagens standarder kan bidra til bærekraftige produksjonsprosesser i enkelte situasjoner, men at de ikke fyller behovene i større produksjoner.

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO ønsker derfor nye standarder, og revisjon av eksisterende standarder for mer bruk av data og digitalisering i landbruks- og matsystem. Dette skal utvikle mer bærekraftig matproduksjon på land. 

Oppstart av nasjonal komité for data-drevne jordbruk og matsystem

En ny internasjonal teknisk komite (ISO/TC 347 Data-driven Agrifood Systems) skal utvikle standarder for data-drevne jordbruks- og matsystem, og Norge har hatt en rask utvikling på området. 

Standard Norge oppretter derfor en nasjonal speilkomité som skal følge det internasjonale arbeidet. Ved å delta i standardiseringskomiteen kan norske fagpersoner påvirke de kommende standardene og bidra til å posisjonere Norge som produsent av bærekraftig mat, og leverandør av smarte og bærekraftige løsninger innenfor jordbruk og matproduksjon.

Komiteen skal også bidra til at norsk kompetanse og norske interesser fremmes i utviklingen av internasjonale og europeiske standarder. Standardene skal skape en helhetlig ramme for utvikling av data drevet og kunnskapsbasert presisjonslandbruk, og digitalisering og interoperabilitet vil stå sentralt i arbeidet. 

Les mer om det internasjonale arbeidet med "Farming fit, farming smart" på ISO sine nettsider

Delta på oppstartsmøtet

For å delta på oppstartsmøtet og det framtidige standardiseringsarbeidet, meld din interesse til prosjektleder Sigridur Thormodsdottir i Standard Norge på e-post.

Tid: 26. september kl. 1300 – 1600
Sted: Standard Norge, Lilleakerveien 2A, 0283 Oslo og digitalt