SirkulæriTET 2023: Hvordan kan standarder bidra til et mer sirkulært matsystem? (Oppsummering av møte)
Hvordan kan vi i Norge få til en bedre ressursutnytting innenfor landbruk, fiskeri og havbruk? Og hvordan kan standarder være et verktøy for å få til økt samarbeid mellom sektorer og over landegrenser for å utvikle sirkulære systemer? Det var tema på vår konferanse SirkulæriTET 2023 som vi arrangerte 5. desember 2023.
Standarder er viktige virkemiddel i utviklingen av et mer sirkulært samfunn. Nasjonalt og internasjonalt er det satt tøffe klima- og miljømål mot 2030 og 2050, og felles standarder er avgjørende for måloppnåelsen.
Video
Her kan du se hele seminaret i opptak.
Innlegg/presentasjoner
Møteleder: Ruth Astrid Sæter
- Velkommen
Jacob Mehus, administrerende direktør, Standard Norge - Åpning (ingen presentasjon)
Statssekretær Wenche Westberg, Landbruks- og matdepartementet (på vegne av LMD og NFD) - Det store bildet: Utfordringer og muligheter i utvikling av et mer bærekraftig og sirkulært matsystem
Elise Sæle Dahle, prosjektutvikler Land Møter Hav (NCE Heidner Biocluster, NCE Seafood Innovation, NCE Blue Legasea, Biotech North) - Samfunnsoppdrag på fôr
Christina Abildgaard, avdelingsdirektør Hav og polar, Norges Forskningsråd - Paneldiskusjon: Hvordan kan standarder og standardisering bidra til mer sirkularitet av biologiske ressurser?
- Monica Wear Stubberud, seniorrådgiver, Mattilsynet
- Ola Hedstein, partner, Rethink Food
- Ivar H. Kristensen, strategisk rådgiver, Skift
- Christina Abildgaard, avdelingsdirektør Hav og polar, Norges Forskningsråd
- Jacob Mehus, administrerende direktør, Standard Norge - Strategisk bruk av standarder for vekst og verdiskaping - Case havbruk
Otto Gregussen, leder av standardiseringskomiteen ISO/TC 234 Fisheries and Aquaculture - Bærekraft og sirkularitet i matvareindustrien
Elisabeth von Kroh, bærekraftsrådgiver, TINE
Kontaktinformasjon
Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon om vårt arbeid knyttet til sirkulærøkonomi, kan du kontakte prosjektleder Sigridur Thormodsdottir.