Blågrønn faktor
Norsk Standard for blågrønn faktor skal bidra til gode, klimatilpassede uterom med vegetasjon og vann. Bak standarden står en bredt sammensatt komité av eksperter fra grøntanleggs- og byggebransjen.
I byggeprosjekter finnes det et bredt spekter av virkemidler for et sunnere utemiljø og klimatilpasning, men de blir ikke alltid valgt. Med Norsk Standard for blågrønn faktor (BGF) vil det bli enklere for kommuner å stille krav om klimatilpasninger i nye byggeprosjekter, noe som vil gjøre at naturbaserte løsninger velges oftere.
Verktøy for planlegging
NS 3845 Blågrønn faktor skal bidra til bedre håndtering av overvann og bevaring, forbedring og opparbeidelse av vegetasjon. Beregningsmetoden i standarden brukes i tidlig detaljplanlegging av et byggeprosjekt. Kravet til blågrønn faktor gir føringer for bruk av åpen overvannshåndtering og vegetasjonselementer uten å angi spesifikke løsninger. Dermed kan prosjektleder bruke kravet for å planlegge «grønnere bygg» og flerfunksjonelle uteområder som kan håndtere villere og våtere klima.
Treet
Naturbaserte løsninger tar utgangspunkt i å speile hvordan naturen håndterer og tilpasser seg vær og klima. Planter, grøntarealer og åpne vassdrag er eksempler på naturbaserte løsninger. Mer spesifikt kan et tre brukes som eksempel.
Trær tar opp vann gjennom krone og bladverk, og opptil 50 % av regnet som treffer et tre, når ikke bakken. Dette varierer med årstid, men styrtregn forekommer ofte i vekstsesongen når trærne har fullt løvverk. Jorden rundt treet fungerer som en svamp, og vannet tas opp av røttene. Det er viktig å ivareta rotsone for å sikre vitaliteten til trær, fordi sunne trær er gode naturbaserte løsninger som bidrar til å håndtere overvann.
Naturbaserte løsninger bidrar også med en rekke økosystemtjenester. De renser luften og binder støv, øker landskapsestetiske verdier, bedrer akustiske forhold, reduserer stress hos mennesker og beriker og ivaretar biologisk mangfold, for å nevne noen.
Sette blågrønt nivå
Standarden NS 3845 er en kalkulasjonsmetode for å beregne aktuelt blågrønn faktor (BGF)-nivå. Nivået angir grad av tiltak som skal tilfredsstilles i byggeprosjektet. En høy BGF kan ved spesielle klimatiske forhold være lite formålstjenlig eller vanskelig å oppnå. Hvilken BGF som er realistisk, er også nært knyttet til bygningenes fotavtrykk (bebygd areal). Derfor kan det være aktuelt å ha ulikt nivå avhengig av områdets utnyttelsesgrad.
For å oppnå konkrete mål eller tilpasninger kan det for eksempel legges til ytterligere krav knyttet til biologisk mangfold, bevaring av vegetasjon eller bruk av nyttevekster. Slike krav kan legges til allerede oppgitte parametere for eksempel til tilleggskvaliteten «plantefelt og eksisterende vegetasjonstyper».
For hvem?
Blågrønn faktor er et viktig verktøy for å lage områder som er robuste nok til å tåle dagens og fremtidens skiftende vær og klima. Standarden egner seg for anleggsgartnere, landskapsarkitekter, produsenter, ingeniører, arkitekter og planleggere i planleggings og prosjekteringsprosesser.