Nasjonal veiledning for vannbehandling i lukkede energianlegg
Dette dokumentet inneholder veiledning om komplett vannbehandling i lukkede varme- og kjøleanlegg, der hensikten er å minimere risikoen for korrosjon og sikre kostnadseffektiv drift.
I alle lukkede varme- og kjøleanlegg er vannbehandling avgjørende for å unngå korrosjon og beleggdannelse. Disse problemene kan resultere i økt energiforbruk, driftsproblemer, redusert funksjonalitet og redusert levetid på rør og komponenter.
Dokumentets fulle navn er NS-EN 12828:2012+A1:2014/G1:2023 Veiledning til NS-EN 12828:2012+A1:2014 — Vannbehandling i lukkede energianlegg.
Hvem er veiledningen for?
Veiledningen er primært tiltenkt næringsbygg, men kan også brukes mot andre bygningskategorier.
Den er egnet for bruk av VVS-aktører, rådgivere og entreprenører, byggforvaltere og driftsansvarlige. Veiledningen er frivillig å følge, men den supplerer og henviser til de europeiske og nasjonale standardene NS-EN 12828, NS-EN 17671 og NS-EN 14336.
Veiledningen omfatter
- teoretisk innføring i prosesser som kan oppstå og medføre korrosjon og beleggdannelse i lukkede varme- og kjøleanlegg
- oversikt over komponenter som bør inngå i et komplett vannbehandlingsprogram, herunder beskrivelser av tilgjengelig metodikk
- oppfølging av væskekvalitet ved bruk av væskeanalyser
- innføring i kjemisk og mekanisk rens av lukkede varme- og kjøleanlegg
- kontrollrutiner
Vannbehandlingsprogram for varme- og kjøleanlegg bør hensyntas ved prosjektering, og etterprøves fra anlegget er satt i drift. Oppfølging av vannbehandlingsprogrammets effekt og anleggets væskekvalitet anses som en kontinuerlig prosess, og bør kontrolleres minimum årlig gjennom hele levetiden til anlegget.
Nasjonal veiledning
Standard Norges komité SN/K 033 for bygningers varme- og kjøleanlegg arbeider for å fremme retningslinjer for vannbehandling i europeiske standarder for lukkede varme- og kjøleanlegg. Som en del av dette arbeidet, vedtok komiteen å utarbeide en norsk veiledning for vannbehandling i varme- og kjøleanlegg.
Veiledning er utarbeidet av en prosjektgruppe med medlemmer fra Kompa AS og Zijdemans Consult AS, med faglige innspill fra IMI Hydronic Engineering, Eptec, Enwa AS, ABK-Qviller AS, Canes, Niprox og Lime Vannteknologi.
Arbeidet er finansiert av Canes AS, ABK Qviller AS, Roth Norge AS, Kompa AS, Norsk Fjernvarme, VVS Norge og Lime Vannteknologi AS.