Applikasjonsintegrasjon i kraftselskap – NEK 968
NEK 968 er en sentral standard innen digitaliseringsarbeidet i den norske kraftbransjen. Standarden gir oversikt over CIM (Common Information Model) og overordnet beskrivelse av CIM for kraftdistribusjon og tilhørende anlegg.
Standarden er viktig for den norske kraftbransjen som ønsker å digitalisere kraftnettet. Standarden gir en grundig innføring i CIM og legger til rette for effektiv integrasjon av applikasjoner og systemer. Dette gir økt pålitelighet og effektivitet, og gjør kraftnettet bedre egnet til å håndtere fremtidige behov.
En internasjonal standard som gir oversikt
NEK 968 er en norsk oversettelse av IEC 61968-1 – APPLICATION INTEGRATION AT ELECTRIC UTILITIES – SYSTEM INTERFACES FOR DISTRIBUTION MANAGEMENT – Part 1: Interface architecture and general recommendations.
Standarden gir god forklaring og oversikt av CIM for distribusjonsnett og tilhørende anlegg. IEC 61968-serien er ment å støtte eller forenkle integrasjon mellom applikasjoner, i motsetning til applikasjons-intern integrasjon av de forskjellige distribuerte applikasjonssystemene som støtter forvaltningen av nett for overføring og distribusjon av elektrisk energi.
Del 1 av IEC 61968 er den første i en serie som sett under ett definerer grensesnitt for hovedelementene i en grensesnittsarkitektur for kraftsystemstyring og tilhørende informasjonsutveksling.
Anbefalt for digitaliseringsarbeid generelt
NEK anbefaler bruk av NEK 968 for norsk kraftbransje og aktører som er involvert i digitaliseringsarbeid, herunder bl.a. datamodellering, informasjonsarkitektur, informasjonsutveksling, styring og overvåking mm. Publikasjonen er også av interesse for aktører som arbeider med elektrifisering av offshore-installasjoner, inkl. havvind.
Med norsk språk og norske termer og definisjoner gir standarden et felles arbeidsspråk for digitaliseringsarbeidet. Det er også klare definisjoner på ulike typer data. Dette bidrar til reduksjon av feil, redusert tid for datainntasting og forbedret prosesstyring.
Standarden beskriver i tillegg hvilke forretningsfunksjoner med tilhørende forretningsobjekter i kraftbransjen som støttes ved bruk av CIM.