Biologisk mangfold (Oppsummering av møte)

Biologisk mangfold er avgjørende for menneskelig overlevelse og trivsel, og våre aktiviteter påvirker tilstanden til enkeltarter innenfor dyre- og planteriket. Standard Norge ønsker norske aktører til å delta i komiteen som skal følge og gi norske innspill til det internasjonale standardiseringsarbeidet for biologisk mangfold, og inviterte til et digitalt frokostmøte den 31. oktober.

En gravemaskin på et jorde ved skogkanten
Foto: iStock

Biologisk mangfold eller naturmangfold, omfatter den enorme variasjonen av livsformer på jorden, inkludert planter, dyr, mikroorganismer og økosystemer. Dette rike mangfoldet utgjør selve fundamentet for livet på planeten vår, og det er av avgjørende betydning for menneskelig trivsel og overlevelse. Nå er dette mangfoldet under trussel over hele verden. Våre vaner og handlinger medfører at det årlig er store tap av naturmangfoldet, og andelen av det vi kan kalle «uberørt natur» eller inngrepsfri natur blir stadig mindre, også her i landet. Disse utfordringene ble ikke minst synliggjort under naturtoppmøtet som ble arrangert i Montreal i desember 2022.

Ifølge FN trues én million plante- og dyrearter, av utryddelse. Verdens Naturfond (WWF) mener at vi har tapt 69 prosent av bestandene av ville dyr på 50 år, og dette tallet stiger fortsatt (kilde: FN-sambandet).

Samtidig trenger vi ren luft, mat og et beboelig klima for å kunne leve. Milliarder av mennesker i både utviklede land og utviklingsland drar daglig nytte av naturen og fordelene den gir, f.eks. mat, energi, materialer, medisiner, og rekreasjon. Vi vet at en sunn planet er viktig for motstandsdyktige økonomier, og det er beregnet at mer enn halvparten av det globale bruttonasjonalproduktet (BNP) er avhengig av sunne økosystemer.

I tillegg er sunne økosystemer avgjørende for å oppfylle FNs bærekraftsmål. 

Hva kan vi gjøre med disse utfordringene? Er det iverksatt tiltak allerede for å bedre eller restaurere biologisk mangfold? Vi må fortsatt ha infrastruktur og boliger, men kan vi gjøre atferdsendringer slik at det biologiske mangfoldet ikke forringes ytterligere, men heller bedres?

Norsk standardiseringskomite for biologisk mangfold

Standardisering innenfor biologisk mangfold går ut på å utvikle prinsipper, rammeverk, krav, veiledning og støtteverktøy i en helhetlig og global tilnærming, slik at alle virksomheter kan øke sitt bidrag til bærekraftig utvikling. Internasjonalt skjer dette arbeidet i standardiseringskomiteen ISO/TC 331 Biodiversity.

Video

Presentasjoner

  • Naturbaserte løsninger og biologisk mangfold
    Leonard Sandin, Norsk institutt for naturforskning (NINA)
  • Bekkerestaurering
    Maya Runde Stølen, Stavanger kommune og Knut Ståle Eriksen, Sjøørretprosjektet
  • Manual for villgjøring av urbane sjøområder
    Eli Rinde, seniorforsker, Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
  • Utfører av restaurering på land
    Martin Nerhus Øen/Audhild Storbråten, Hæhre Arctic AS
  • Arbeidet i ISO/TC 331 Biodiversity og i den norske speilkomiteen SN/K 500 Biologisk mangfold
    Hilde Aarefjord, Standard Norge

Kontaktinformasjon

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon, ta kontakt med Hilde Aarefjord i Standard Norge per e-post.