Eskil Byrkjeland

Eskil er født i 2000, og kommer fra Oslo. Gjennom ett semester studerte han på NTNU i Trondheim, og høsten 2021 skal han i gang med en medieutdanning ved Universitetet i Bergen. Sommeren 2021 og 2022 jobbet han for kommunikasjonsavdelingen i Standard Norge med oppgaver knyttet til oppdatering av innhold på nettsiden.

Studenten Eskil Byrkjeland holder en skje
Foto: Standard Norge

– Hvordan har det vært å jobbe i Standard Norge?
– Sommerjobben her var en god opplevelse. Jeg føler jeg har fått satt meg inn i mye nytt, og tilegnet meg en god mengde kunnskap. Oppgavene har vært utfordrende og varierte!

 Hva har vært mest positivt?
– Medarbeiderne og arbeidsmiljøet. Alle har vært imøtekommende og hjelpsomme når jeg har kommet med både gode og dumme spørsmål. Standard Norge slår meg rett og slett som en positiv arbeidsplass.

– Hva kunne vi gjort bedre?
– Det er ikke så mye å gjøre med, men jeg ville kanskje foretrukket å jobbe i Standard Norges kontorlokaler fremfor hjemmekontoret. Jeg savnet det tidligere nevnte arbeidsmiljøet og liker å ha andre mennesker rundt meg for umiddelbar tilgang på innspill og konstruktiv kritikk. Hjemmekontor har på en måte ikke vært en mangelvare den siste tiden heller.

– Nå strekker jeg meg veldig etter ting å klage over, da. Kommunikasjonen og tilgjengeligheten på nett har vært gjennomgående god. I tillegg fikk jeg detaljert informasjon om oppgavene mine på opplæring den første uken, slik at jeg følte meg selvsikker nok da jeg var på egenhånd.

– Jeg kan ikke påstå at det var feil å jobbe fra en hytte på Sørlandet heller.

– Hva visste du om Standard Norge før du begynte?
– Lite. Jeg kjente til konseptet med standarder, og Standard Norges eksistens. Så dette oppholdet har med andre ord vært lærerikt!

 Hva har du lært om standarder og standardisering i løpet av arbeidsperioden?
– Standarder og standardisering er et mye større tema enn det jeg forventet! Det er noe som de fleste industrier og arbeidsplasser direkte eller indirekte må forholde seg til.  Nesten litt merkelig at ikke hele verden går på skinner med tanke på hvor mange standarder det er.

– Kunne du tenke deg å begynne med standardisering senere?
– Kanskje? Jeg kommer i hvert fall til å ha mer selvsikkerhet om jeg skal lage en reportasje rundt standardisering en gang.

– Har du noen tips til andre studenter som vurderer å søke sommerjobb i Standard Norge?
– Hiv deg inn i det! Spesielt om du brenner for bygg og anlegg, og har valgt det som din studieretning, vil jeg tro at det knapt finnes et bedre sted å tilbringe sommeren. Her får du verdifull erfaring og lærdom rundt et sentralt tema på studiet.

– Søk uansett, egentlig. Det er standarder for alt. Du kan lære mye nytt og få muligheten til å jobbe med flinke, engasjerte kollegaer.

 Hva er din “favorittstandard”?
– Det må nesten bli NS 9445:2020 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) - Krav til sensorisk kvalitet, en standard for hvordan tran skal smake, slik at man kan oppdage avvik tidlig. Forstå meg rett, jeg valgte ikke standarden fordi jeg er en forkjemper for tran – det er heller tanken på at noen satte seg ned, og smakte på et bredt utvalg tran, analyserte og tok notater over lang tid for «the greater good» innen tranverdenen.

– Bare tanken på at dyktige folk fra alle fagretninger, ikke kun tran, har funnet ut av, og kommet fram til felles løsninger, er rett og slett betryggende.

– Det kommer nok ikke til å konvertere meg til noen tranforbruker, men jeg setter pris på innsatsen.

Her kan du lese mer om standarden for tran eller fiskeolje som også brukes som begrep.