Industridagen 2017: Slik snakker dine industrielle data best sammen

Industrimeldingen som nylig ble lansert, framhever internasjonale standarders betydning for å spre teknologisk utvikling. Den pågående digitaliseringen av industrien, med initiativer som Industri 4.0, er helt avhengig av et felles sett med standarder som sørger for interoperabilitet av ulike industrielle data (CAD/PLM/LCI/BIM). I mai har den internasjonale ISO-komiteen som utvikler disse standardene møte i Sandvika, og Standard Norge med samarbeidspartnere inviterer til en åpen Industridag 10. mai.

Teknisk illustrasjon

(Illustrasjon: Jotne)

Dette er en unik anledning til å lære mer om bruken av standardene utviklet av den internasjonale komiteen ISO/TC 184/SC 4 Industrial Data. Bransjer som bygg, olje og gass, bil, fly, jernbane og romfart drar i dag nytte av IT-systemer som benytter seg av disse standardene.

På Industridagen møter man både norske og internasjonale brukere og IT-leverandører fra de ulike bransjene. ISO-komiteen har i alt 17 deltakende land. Store industriland som USA, Kina, Japan og Tyskland deltar med flere eksperter. Norske eksperter har vært med siden oppstarten i 1984 og er tungt representert.

ISO 10303 (også kalt STEP) er en av standardseriene som utvikles av ISO-komiteen. Denne brukes til utveksling, integrering og arkivering av industrielle data som for eksempel i:

  • CAD/CAE (Computer Aided Design/ Computer Aided Engineering)
  • PLM (Product Lifecycle Management)
  • ILS (Integrated Logistics Support)

I samarbeid med ISO TC 59 utvikler komitéen ISO 16739. Denne standarden er helt sentral i BIM (Building Information Modeling).

Komiteen står også bak ISO 15926 som er i utstrakt bruk i petroleumsindustrien og som vil få stor betydning for digitalisering av denne industrien framover. På Industridagen vil oljeselskapene Chevron, Shell og Statoil og kontraktørene Aibel og Aker Solutions presentere hvordan de bruker standarden. Det blir også en paneldebatt om videreutvikling av standarden.

En annen viktig standard fra denne ISO-komiteen er ISO 8000, som tar for seg prinsipper for å oppnå god data- og informasjonskvalitet og hvordan data- og informasjonskvalitet måles. Under Industridagen blir foredrag om hvordan standarden er benyttet innenfor jernbane og offentlig forvalting.

Program og påmelding
Arrangementet foregår på Thon Hotel Oslofjord i Sandvika (Bærum), og innleggene vil bli holdt på engelsk. Programmet ligger på nettsiden for det internasjonale ISO-møtet (se lenke nedenfor). Det er en deltakeravgift på USD 240/NOK 2000 som vil bli fakturert etter påmelding.

Program for Industridagen (lenke til nettsiden for ISO-møtet)

Påmelding til Industridagen (lenke til ekstern side)

Følgende aktører arrangerer Industridagen i samarbeid med Standard Norge:

Kontaktpersoner:
Kommunikasjonssjef Marit Sæter, Standard Norge tlf. 970 27 956
Kjell Bengtsson, Jotne, tlf. 907 45 640
Nils Sandsmark, PCA, tlf. 958 53 220
Tor Arne Irgens, Daglig leder MtiK as, tlf. 920 86 402

Sist oppdatert: 2017-04-26

ISO 10303-1:1994

Standard

NOK 951,00 (eks. mva)

Industrial automation systems and integration — Product data representation and exchange — Part 1: Overview and fundamental principles

SpråkEngelskUtgave: 1 (1994-12-15) Tilbaketrukket

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang

NOK 1 851,00 (eks. mva)

Industry Foundation Classes (IFC) for data sharing in the construction and facility management industries

SpråkEngelskUtgave: 1 (2013-03-21)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden

ISO 15926-1:2004

Standard

NOK 1 443,00 (eks. mva)

Industrial automation systems and integration — Integration of life-cycle data for process plants including oil and gas production facilities — Part 1: Overview and fundamental principles

SpråkEngelskUtgave: 1 (2004-07-08)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang

NOK 951,00 (eks. mva)

Data quality — Part 1: Overview

SpråkEngelskUtgave: 1 (2011-12-09) Tilbaketrukket

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang