Skrei i strim

Ny versjon av skreistandarden på høring

Kvalitetsmerket for skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd. Et nytt forslag til skreistandarden, NS 9406, er nå sendt på høring med høringsfrist 15. september 2022.

Skrei som er kvalitetsmerket skiller seg fra annen skrei ved at den er utvalgt, behandlet og pakket etter egne krav. Kravene er beskrevet i kvalitetsstandarden NS 9406 Fisk og fiskeprodukter – Fersk skrei – Krav til produkt. 

De viktigste endringene i denne nye utgaven av standarden:

  • Størrelsesklasser for pakking av fisk er fjernet
  • Det er innført egne krav til hvordan merking av hel fisk skal gjennomføres
  • Det er lagt inn krav om merking av fangstdato på fiskekassene.
  • For at en skrei skal kunne merkes som kvalitetsmerket skrei, må den være minst 2 kilo, etter at det en sløyd og hodekappet.
  • Selve kvalitetsmerket er endret

Skreimerket er endret fordi det er ønskelig å koble skreien tydeligere til det norske opphavet, i større grad skape assosiasjoner til logoen «Seafood from Norway», tydeliggjøre at skreimerket er et kvalitetsmerke og redusere faren for misbruk.

Høringsforslaget

Forslaget til standard benevnes prNS 9406 når det er på høring, og det er på høring fram til 15. september 2022. Du kan laste ned høringsforslaget på vår gratis tjeneste “Standarder på høring”. Det eneste som kreves er at du er registrert som bruker av tjenesten.

Gjeldene versjon av standarden

Fordi det hastet med å gjøre endringer i forrige versjon av standarden, fra 2016, ble 9406 utgitt som en teknisk spesifikasjon som en forløper til den kommende standarden som nå er på høring. Det er lagt inn lenke til den tekniske spesifikasjonen, SN/TS 9406, på norsk og engelsk, nedenfor.

Sist oppdatert: 2022-08-05

NOK 530,00 (eks. mva)

Fisk og fiskeprodukter — Fersk skrei — Krav til produkt

SpråkNorskUtgave: 1 (2021-12-10)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang

NOK 530,00 (eks. mva)

Fisk og fiskeprodukter — Fersk skrei — Krav til produkt

SpråkEngelskUtgave: 1 (2022-02-10)

Produktinformasjon

Information Overvåk standarden
basket Skriv ut på papir basket Trykket og innbundet
Få nettbasert tilgang